NASTEREA

       Inca de cand testul de sarcina  ti-a spus ca vei avea un bebelus, ai inceput sa te gandesti la cum va fi atunci cand  vei naste. Ai simtit probabil bucurie, incertitudine, nesiguranta, frica, ai trait fiecare din aceste stari , la intensitati diferite in functie de perioada de sarcina in care te aflai in acel moment. Stiu ca cu cat se apropia mai tare sfarsitul celor noua luni, frica si nesiguranta ( de a trece totul cu bine, de a naste un copil sanatos) erau tot mai intense.

       Nasterea  apare la sfarsitul celor noua luni de viata intrauterina a copilului, atunci cand din punct de vedere fiziologic si al dezvoltarii acesta e pregatit sa vina sa isi cunoasca parintii. Acest lucru poate fi prevazut prin calcularea datei probabile a nasterii, dar nu este ceva care sa fie clar stabilit. Trebuie retinut faptul ca bebelusul vine atunci cand doreste si cand este pregatit el, nu cand dorim noi. Exceptie fac insa cazurile in care apar probleme grave in sarcina si care pun in pericol viata copilului sau a mamei sau atunci cand sarcina a trecut de termen. In aceste situatii, decizia medicului curant trebuie respectata. Gandeste-te ca un moment in care eziti sa iti dai acordul pentru a se interveni chirurgical ( operatia cezariana), poate pune in pericol viata copilasului tau.

       Nasterea fiziologica  are mai multe etape. Prima este faza de debut, in care apar primele contractii uterine mai intense.Atunci inseamna ca bebelusul este pozitionat spre iesire si ca vrea sa iasa la lumina. De aici incepe si dilatarea colului uterin. Aceasta perioada pana la dilatarea completa, poarta numele de travaliu. Tot acum in aceasta perioada se rup si membranele si  se elimina o parte din lichidul amniotic pentru a-I putea face loc bebelusului sa iasa. Este foarte important ca in acest moment sa iti suni medicul curant, ambulanta, sa ajungi cat mai repede la spital sau moasa sa vina sa te asiste la nastere ( daca locuiesti intr-o tara unde legislatia permite nasterea la domiciliu, ex: Olanda). De modul in care nasti se leaga ingrijirile copilului dupa nastere.

      Cum spuneam in perioada travaliului, apar contractile uterine care se intetesc in intensitate pe masura ce colul uterin se dilata si bebelusul coboara incet. Durerile provocate de contractii cresc si ele in intensitate si te epuizeaza. Incearca sa te autoeduci, sa pui in practica exercitiile Lamaze de respiratie pe care le-ai invatat la curs, sau orice alta tehnica de respiratie care te poate ajuta sa te relaxezi si sa depasesti acest prag al durerii. Poti sa optezi si pentru medicatie antispastica sau pentru anestezie peridurala, daca esti in spital. Acestea au menirea  de a inlatura durerea si deci de a-ti da posibilitatea sa te odihnesti si sa te pregatesti pentru partea cea mai grea, expulzia. A accepta sa primesti medicatie, de la medicul tau nu e un lucru rau si nici nu afecteaza starea de sanatate a bebelusului. Mai repede ii faci rau daca nu colaborezi cu echipa medicala datorita oboselii adunate in travaliu. Este important cum percepe corpul si mintea ta acest moment, deoarece intr-o oarecare masura ingrijirile copilului depind si de acest lucru. O mamica epuizata, va avea o recuperare mai grea si deci va intarzia primirea bebelusului si implicit alaptarea la san.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *