PLANIFICAREA FAMILIALA

Planificarea familiala are ca scop reducerea pe cat de mult posibil a acestor situatii si de aceea este necesar sa fie adusa in discutie. Planificarea familiala salveaza vieti de copii prin faptul ca ajuta femeile sa spatieze nasterile. In fiecare an 13-15 milioane de copii mor sub varsta de 5 ani. Daca fiecare copil s-ar naste la un interval de cel putin 2 ani de la o nastere anterioara, 3-4 milioane dintre acesti copii ar putea fi salvati.

Cabinetele de palnificare familiala trebuie sa fie primul loc in care cuplul sa ajunga inainte de a-si incepe planificarea unei familii. E important de stiut care este parerea fiecaruia despre contraceptie, de eliminare a unor idei fixe care sa puna in pericol armonia sexuala. Intr-un cuplu importanta este si comunicarea, deoarece ascultand ce spune celalalt, respectandu-i deciziile, se poate creea ceea ce se numeste armonia sexuala.

Daca ati trecut prin aceasta etapa, sunteti un cuplu armonios, in care fiecare il completeaza pe celalalt, il ajuta, il intelege, il sprijina,il respecta si daca conditiile sociale va permit, puteti trece la etapa urmatoare, aceea de a va gandi la urmasi. Intotdeauna sa aveti in vedere faptul ca o data ce ati luat aceasta decizie si ati adus pe lume un copil, nu mai exista cale de intoarcere. Un copil nu poate fi conceput decat din unirea a doi indivizi de sex diferit, de aceea in viata acestuia, in dezvoltarea lui de mai tarziu are nevoie de acesti doi indivizi care sa-l ajute sa  devina un om echilibrat si sanatos din punct de vedere psihic si fizic. Decizia de a avea urmasi trebuie sa apartina ambilor parteneri in aceeasi masura. Nu decideti in numele celuilalt sub nici o forma, caci mai tarziu copilul va simti ca nu a fost dorit si va dezvolta un sentiment de nesiguranta. Se va simti abandonat de cel care ar fi trebuit sa-i ofere un echilibru.

Responsabilitatea conceperii unui copil este foarte mare si trebuie sa fiti siguri ca sunteti gata sa faceti fata tuturor schimbarilor, problemelor si situatiilor care apar in viata voastra de cuplu. E frumos sa va vedeti rodul iubirii in brate, dar sunteti gata sa-l acceptati cu toate problemele pe care  le aduce cu el cand apare pe lume? Sunteti gata sa va sacrificati sau sa suferiti pentru acest copil? In primul rand toate depind de aceasta decizie, de maturitatea si intelepciunea cu care privim acest lucru. Daca va ganditi sa aduceti pe lume un copil doar pentru ca asa e normal, asa spun rudele, asa se face, ca sa avem pe cine sa ne sprijinim la batranete, pentru ca asa vrea sotul sau sotia, ca sa tinem familia inchegata, si alte asemenea motive, renuntati la aceasta idee deoarece ati pornit deja pe un drum gresit.

Daca decizia a fost luata in mod intelept, impreuna, ca o incununare, ca o implinire a familiei fara alte motive, mergeti mai departe la medicul ginecolog si la medicul de familie, care printr-o serie de investigatii sa va stabileasca starea de sanatate. Orice afectiune ati putea avea, este necesar a fi descoperita si tratata inainte de a ramane insarcinata. Pentru cei care au in familie, rude cu diferite maladii genetice sau acolo unde exista diferite suspiciuni, ar fi indicat sa se solicite si o harta genetica a celor doi. Din pacate, inRomania, aceste investigatii nu intra in programele nationale obligatorii. In tari dezvoltate, de exemplu in Finlanda, in momentul in care doi indivizi se casatoresc, sunt obligati sa faca harta genetica. Rezultatul acestor analize ne pot orienta spre gradul de risc de conceptie a unui copil purtator de o boala genetica, precum si decizia de a mai concepe sau nu un astfel de copil. De obicei, in Romania, indicatiile pentru analizele de acest tip, pot fi facute de catre medicul de familie care cunoaste istoricul si antecedentele familiale ale fiecaruia. Nu ignorati sub nici o forma sfaturile si indicatiile medicilor cu care veniti in contact, deoarece: “este mult mai usor sa previi decat sa tratezi”. Si hotarit sunteti mai linistiti daca stiti ca ati facut totul ca sa fie bine. Cand totul este in buna regula si ati rezolvat toate problemele de sanatate, asteptati sa se intample minunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *