DIABETUL GESTATIONAL

Asocierea diabetului cu sarcina  prezinta din punct de vedere medical un risc crescut. Sarcina determina perturbarea diabetului, care pana in acest moment era bine controlat si suportat de organismul tau.  Astfel ca pot creste valorile glicemiei a jeune cresc si tot in acest context poate apare cetoza si chiar acidoza metabolica. De aceea este important ca atitudinea ta in sarcina sa fie alta decat cea cu care erai obisnuita pana atunci. Pentru inceput trebuie sa informezi atat medicul  ginecolog de existenta diabetului, iar medicul diabetolog de existenta sarcinii. Apoi trebuie sa-ti revizuiesti alimentatia, sa mergi cat mai mult pe jos, sa-ti verifici cat mai des glicemiile dimineata, sa faci lunar examene de urina care sa depisteze din timp prezenta cetonuriei. In primul trimestru de sarcina, cele mai multe gravide sufera de disgravidie precoce, insa daca tu esti printre ele, ar fi bine sa te prezinti la medic, sa ceri sprijin, deoarece exista riscuri care-ti pot afecta organismul, pot aparea complicatii care se pot revarsa si asupra fatului. Uneori e necesara internarea si monitorizarea atenta, administrarea de perfuzii electrolitice pentru hidratare, de aceea daca simti o oboseala permanenta, o greutate in piept, in membrele inferioare sau superioare, daca prezinti greata, varsaturi , diaree, dureri abdominale, stari de lesin, este important sa te prezinti de urgenta la medic.

Complicatiile care apar asupra fatului sunt determinate de modalitatea de a controla diabetul si includ: avortul spontan, moartea fatului in uter sau dupa nastere, deoarece este putin rezistent, malformatiile fetale, hidroamnios. Pentru evitarea aparitiei lor, este important sa respecti strict indicatiile medicilor care te urmaresc, sa te prezinti la controalele medicale de cate ori esti solicitata. Nasterea in acest caz are  indicatie de cezariana, chiar cu 2-3 saptamani inainte de termen.

Diabetul se poate declansa si in perioada de sarcina, aceasta fiind chiar factorul declansator. De aceea trebuie cunoscute simptomele care descriu debutul bolii: scaderea in greutate, poliuria ( urinarea frecventa),  lipsa poftei de mancare, oboseala marcata, sete permanenta. De multe ori diabetul de sarcina nou aparut se diagnosticheaza usor doar din probele de sange si din anamneza. Avorturi spontane in antecedente, repetate, fat mort in saptamana mare, sau dupa nastere, toate acestea dau suspiciunea de diabet gestational. Majoritatea fetilor care se nasc din mame diabetice sunt macrosomi ( au o greutatea la nastere peste 4000 de grame).

Indiferent in care din aceste situatii te regasesti, trebuie sa ai in vedere faptul ca sub o urmarire atenta, sarcina poate fi dusa la termen fara complicatii si fara probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *