DEPRESIA POST PARTUM

de  IUSTIN PAȘCALĂU, psiholog.

Depresia post partum este o problemă cu care se confruntă o mare parte din mămici dupa naștere. Unele dintre ele beneficiază de sprijinul familiei și de suport psihologic, din păcate altele trec fără sprijin prin această etapă, ajungând în situații complicate, care de cele mai multe ori sfârșesc rău.

Factorii – care declanșează acest tip de depresie sunt numeroși și țin de particularitățile fiecărei mămici în parte. O sarcină cu probleme, o situație tensionată  în timpul sarcinii, eșecuri  și stres în viața personală sau la serviciu, pot fi factori care influențează în mare măsură apariția depresiei post partum. Perioada de travaliu, expulzia, recuperarea anevoioasa după naștere, lipsa de informație, noua postură ( aceea de parinte), pot fi insă, factori declanșatori. Un psihic labil este terenul pe care se construiește depresia. Lipsa de informare  sau uneori prea multă informație, nefolositoare, poate accentua această stare. Modul de manifestare – diferă de la o persoana la alta, insă se iau in considerare multe simptome comune: apatia ( caracterizată ca o stare in care nu ai chef de nimic, nu te interesează nimic, esti mereu tristă), frica nejustificata (o permanentă stare de frică care nu are o baza reală ), accese de plans, oboseala, insomnie, neglijența în aspectul si igiena corporală, epuizare, neglijența în îngrijirea copilului nou născut care persistă o perioadă mai lunga de timp ( peste 6 saptamani ).

Depresia post partum nu trebuie confundată cu starea care apare imediat dupa naștere și cu  o persistență de câteva zile din cauza oboselii și care in termenii de specialitate este numita ” baby blues„. Această stare coincide deseori  cu apariția laptelui matern, când mama se confruntă  cu o serie de dificultați în alăptare.

De multe ori, depresia trece neobservată de către familie și soț, multe dintre simptomele descrise, fiind considerate reacții normale după naștere sau se așteaptă să treacă de la sine fără ajutor specializat, ceea ce poate duce într-un final la complicații sau chiar la apariția unei boli psihice, ceea ce poate afecta atât relația mama – copil cât și relația soție – soț sau alte relații sociale. De aceea este important ajutorul specializat ( consilierea psihologică și sedințele de psihoterapie). Din păcate, însa în România, persistă ideea că dacă mergi la psiholog ești bolnav și ți se pun etichete, însă trebuie să fiți conștienți că sănătatea pornește de  la o stare de bine și de la confort psihic si emoțional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *