MASTITA

Multe dintre mamici , imediat dupa  nastere, sunt speriate ca ar putea face mastita la sani. Aceasta poate fi de doua feluri: infectioasa (cand sanul este infectat cu microorganisme) si neinfectioasa ( cand apare ca urmare a angorjarii sanului ( numita si febra laptelui) sau obstructionarea unui canal galactofor. Desi simptomele sunt asemanatoare, trebuie facuta diferenta dintre angorjarea sanilor si mastita. Daca angorjarea sanilor cuprinde intregul san ( si de obicei ambii sani) , mastita apare doar pe o portiune a sanilor ( si de obicei doar la unul din sani). Tumefierea, sensibilitatea, eritemul localizat, febra ( in cazul infectiei), durerea sunt simptome ale aparitiei mastitei. Comparativ cu perioada de angorjare, cand mama se simte neputincioasa si indispusa de sensibilitate si durere, in cazul mastitei se simte bolnava. In acest caz este important sa solicitati o vizita la medic pentru a putea urma un tratament. Nu refuzati sa mergeti la medic si nu urmati sfaturi din popor deoarece riscati sa va complicati situatia.  Si mastita poate duce spre alta complicatie: abcesul sanului care de cele mai multe ori se rezolva cu antibioterapie si in serviciu de chirurgie.

Mastita se poate preveni, cunoscand cauzele ( insuficienta golire a sanului, un traumatism asupra sanului, ragadele produse de suptul bebelusului pot fi o poarta de intrare a microorganismelor, canal galactofor infundat si angorjare netratate). Prevenirea acestei complicatii se poate face prin:

-alaptare frecventa a bebelusului ( la cererea copilului si mai ales noaptea cand nivelul de prolactina creste simtitor si duce la producerea si mentinerea secretiei lactate);

pozitionarea corecta a copilului la san;

-igiena corecta a sanului;

   -tratarea ragadelor;

-golirea sanilor dupa alaptat daca acestia contin inca o cantitate mare de lapte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *