DISGRAVIDIA

Este o afectiune specifica sarcinii si care poate aparea in diferite etape ale acesteia. Este bine de stiut ca dupa modul de aparitie se clasifica in disgravidie precoce – cand apare in primul trimestru de sarcina si disgravidie tardiva – cand apare la sfarsitul trimestrului doi sau in trimestrul trei.  Simptomele, atentia din partea medicului precum si tratamentul sunt diferite si ambele trebuie tratate cu seriozitate.

Simptomele de disgravidie in primul trimestru sunt date de modificarile hormonale din sarcina si sunt diferite de la persoana la persoana, la unele exprimandu-se doar un simptom, doua, iar la altele mai multe, cum ar fi: greata matinala, hipersalivatia, durere epigastrica, oboseala excesiva, constipatie sau diaree, varsaturi, intoleranta alimentara, astenie, scadere in greutate, somnolenta excesiva. Aceasta faza trebuie monitorizata de catre medic deoarece exista si situatii in care daca sanatatea mamei este pusa grav in pericol se va actiona in consecinta prin intreruperea sarcinii. Este important sa stiti ca aceste simptome apar de obicei din saptamana a 5-a si dureaza pana prin saptamana a -14-a, deci in consecinta merita va inarmati cu rabdare si sa treceti cu bine peste aceasta perioada. Desi de cele mai multe ori apar in acest interval poftele alimentare, este bine sa va ascultati corpul si sa va alimentati doar cu ce cere. De exemplu: daca suportati doar paine prajita sau pufuleti fara sa vi se faca greata, asta sa mancati.  Nu va administrati vitamine decat la indicatia medicului, deoarece in aceasta perioada ele va pot face mai mult rau decat bine.

Disgravidia tardiva este reprezentata de cresterea valorilor tensiunii arteriale in sarcina si poate fi insotita de edeme, dureri epigastice, cefalee, tulburari de vedere. Evolutia trebuie atent monitorizata, deoarece fazele de preeclamsie si eclampsie pot pune grav in pericol atat sanatatea si viata mamei cat si a fatului.

Cu toate neplacerile pe care le poate da disgravidia, perioada de sarcina este frumoasa si merita sa va bucurati de fiecare moment prin care treceti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *