Hipotermia la nou nascut

Zilele trecute in cadrul stirilor de dimineata, a aparut la rubrica de sanatate, un reportaj despre cat de important este sa pui copilul nou nascut in contact cu pielea mamei, imediat dupa nastere, deoarece sustin cercetatorii americani, aceasta metoda are multe beneficii (ex:  scade mortalitatea infantila,  creste reusita alaptarii naturale, etc).  Ca in orice tara civilizata si in Romania se opteaza pentru atasarea cat mai rapida a copilului de sanul mamei, dar sunt necesare anumite conditii ca acest lucru sa nu dauneze copilului. Si nu numai in Romania.

In uterul mamei,  fatul se dezvolta la o temperatura de 37.5 grade C.  In timpul expulziei, temperatura scade cu 0.5 grade, copilul avand o temperatura la nastere de 37 de grade C, care intr-un interval relativ scurt de cateva minute, scade cu inca 1 grad. Daca acest copil este nascut cu o greutate normala, la termen si nu prezinta nici o suferinta la nastere, datorita grasimii  brune localizata  interscapular, la gat, axila, in jurul organelor, intre trahee si esofag, are loc termogeneza  nou nascutului ( capacitatea corpului de a pastra temperatura corpului in limite normale 36- 37 grade C). Trebuie inteles faptul ca acest aspect se poate pune in practica in cazul unui copil nascut natural la termen si sanatos! Insa expunerea nou nascutului la o temperatura ambianta joasa, produce un dezechilibru major in termoreglare, nou nascutul pierzand caldura prin evaporarea lichidului amniotic de pe tegumente, prin conductie cu lenjeria rece , prin respiratia rapida specifica nou nascutului.

Prezentarea unei statistici de catre Judy Moore, la Al II-lea Congres  National de Neonatologie , din 2011, de la Iasi, privind termoreglarea este relevanta in acest sens. La copiii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere, aceasta metoda este inacceptabila, deoarece organismul stresat al bebelusului nu poate face fata termoreglarii, iar prima ora, numita „The Golden Hour of Thermoregulation”, este de cele mai multe ori salvatoare pentru viata nou nascutului. Conform acestui studiu, efectuat in Anglia, cei mai multi nou nascuti prematuri sau malnutriti, mor din cauza temperaturii scazute dupa nastere, adica a hipotermiei. De aceea este foarte important sa actionam in consecinta, prin asigurarea unui confort termic si transpunerea cat mai rapida a copilului in sectia de terapie intensiva, la incubator si caldura.

Am tinut sa scriu acest articol datorita faptului ca in anumite situatii ( vezi, emisiunea respectiva) nu se prezinta informatiile in mod corect si complet, iar voi ca parinti si necunoscatori in domeniu, ati putea sa preluati aceste informatii in mod eronat. Nu vreau sa ma gandesc la cate viitoare mamici  vor veni in clinica in care lucrez sa nasca si vor avea asemenea pretentii, ignorand sfaturile medicilor specialisti, punand totodata in pericol sanatatatea copiilor lor. De aceea lasati medicul neonatolog sa hotarasca daca bebelusul poate fi pus  in bratele mamei sale imediat dupa nastere sau transpus cat mai repede in sectia de neonatologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *