BOALA DIAREICA ACUTA

Boala diareica acuta reprezinta principala cauza de internare a copiilor in serviciile de specialitate.  Este o boala care apare la nivelul tractului digestiv si se caracterizeaza prin: scaune apoase diareice frecvente, lipsa poftei de mancare,  febra, agitatie, scadere sau stagnare in greutate, colici abdominale care in mod rapid duc la deshidratare.

Factorii care determina boala pot fi: – alimentari ( din cauza unor greseli alimentare);

infectiosi ( infectia cu un parazit, o ciuperca, un microb sau un virus);

– bolile cronice ( malnutritie, malabsorbtie, alergie alimentara, terapia prelungita cu antibiotice, unele boli

metabolice).

Exista insa si factori favorizanti care duc la aparitia bolii: – constitutionali ( nou nascut prematur, dismatur, sugar mic)

de igiena (ingrijirea si conditiile de igiena deficitara)

Manifestari si forme clinice:  

1. Diareea acuta nespecifica , prezinta manifestari comune cu alte forme si reprezinta forma diareei acute la sugar. Are debut lent sau brutal, uneori precedat de o stare de agitatie, lipsa apetitului,  eritem fesier, varsaturi, paloare, scadere in greutate. Scaunele sunt diareice, cu caracter specific: apoase, neformate, cu grunji verzi, albiciosi sau maronii, urat mirositoare. Poate fi insotita de febra  si colici abdominale.

2.Diareea acuta enteral-infectioasa. Manifestarile sunt comune reprezentate de febra, colici abdominale, frisoane, varsaturi, diaree. In functie de tipul infectiei, apare si patologia scaunului diareic ( ex. scaune apoase cu sange, mucus, puroi in Dizenteria bacilara; scaune apoase, cu mucus si gruji uneori cu urme de sange in  infectia cu Salmonella; scaune apoase, urat mirositoare, acide, verzi si explozive in infectia cu E. coli, etc).

3.Diareea indusa de antibiotice apare la un interval de 4-21 de zile de la inceputul tratamentului sau la 5-28 de zile de la terminarea lui.

4. Diareea de malnutritie  apare in cazul copiilor malnutriti cu toleranta digestiva scazuta sau compromis, alterarea motilitatii intestinale si  a florei intestinale.

5. Diareea falsa sau pseudodiareea apare in urmatoarele circumstante: diareea de tranzitie a nou nascutului in primele zile de viata, diareea de foame la nou nascutii subalimentati, diareea osmotica data de excesul de zahar, consumul de alimente reci, mancaruri prea grase sau prea condimentate.

In cazul aparitiei bolii, prezenta la medic cat mai urgent este obligatorie, deoarece la copilul mic si sugar, sindromul de deshidratare se instaleaza rapid.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *