CAT MANANCA UN BEBELUS ?

Te-ai bucurat ca l-ai vazut in bratele tale, te-ai minunat de cat de mic si de frumos poate fi, l-ai schimbat pentru prima data si ai inceput sa-l hranesti la san. Toate astea in maternitate, sub supraveghere si cu ajutor si sprijin din partea personalului medical. Dar… a venit momentul sa ajungi acasa cu el si incepi sa te stresezi daca bebelusul tau mananca suficient, daca creste, daca ai suficient lapte. Haide sa vedem cum stau lucrurile si ce ar trebui sa stii.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca fiecare copil e unic si reactioneaza in felul lui. El nu stie sa citeasca si nici nu cunoaste statisticile pe care le-ai studiat in carti sau pe diferite site-uri de internet, de aceea probabil ca ai observat ca bebelusul tau nu se prea incadreaza in normele si statisticile pe care le-ai citit .  Mai ales daca ai optat pentru alimentatia exclusiva la san.

Ce trebuie sa stii?

– un sugar alaptat la san isi stabileste singur numarul de mese pe 24 de ore, cantitatea de lapte ingerata, precum si intervalul dintre mese. In mod normal un copil cu greutate peste 3000 grame, va avea cam 6 mese de lapte pe 24 ore. Cantitatea de lapte ingerata va fi diferita de la o masa la alta, in functie de cat de mult a mancat la masa dinainte si cat a eliminat intre mese. De exemplu: daca la o masa a mancat sa spunem 60 ml si nu  avut scaun pana la urmatoarea masa, evident ca la urmatoarea masa va manca tot 60 ml sau poate mai putin,  ceea ce e ok. Daca intre cele doua mese sa spunem a avut un scaun sau mai multe, exista posibilitatea ca bebelusul sa se trezeasca ma repede si sa manance mai mult la urmatoarea masa. Un sugar cu greutate de 4000 grame  va avea cam 5 mese pe zi, iar cantitatea ingerata va fi mai mare. Un sugar cu greutatea sub 3000 grame va avea neaparat nevoie de 7 mese pe zi.

– regula conform careia un sugar trebuie sa manance 10 ml in prima zi la fiecare masa, la un interval de 3 ore nu este relevanta. In cea mai mare parte sugarii nu respecta aceasta regula. Unii nu mananca decat 5 ml la prima masa, altii manaca 50 ml, in functie de modul in care se adapteaza stomacelul lor. Unii cer mancare la 3 ore altii la un interval de 2 ore jumatate sau 4 ore,   in functie de digestia fiecaruia. Programul de masa in general si-l stabilesc singuri dupa prima sau a doua saptamana de la nastere.

– pe masura ce bebelusul creste, necesarul de lapte creste si el odata cu nevoile bebelusului. Astfel ca: in primele doua saptamani va suge intre 60-90ml pe o masa, apoi pana la varsta de 2 luni  va lua intre 120-150 ml pe masa la un supt, intre 2 si 3 luni va ajunge la 150-170 ml lapte la un supt, la 4 luni va ajunge la 160-180ml la un supt. ATENTIE: acestea sunt doar niste cantitati orientative, care pot varia de la copil la copil in functie de particularitatile fiecaruia.

Cum stim ca a supt suficient?

Nu e neaparata nevoie sa faceti proba suptului cu cantarul la fiecare masa ca sa stim ca a mancat suficient. Trebuie doar sa aveti in vedere urmatoarele lucruri:

-alaptarea bebelusului se va face la cererea lui si nu dupa un program;

– sanii dupa alaptat trebuie sa redevina moi;

-bebelusul are un aer linistit si satisfacut si adoarme imediat dupa supt;

-umple cam 6-7 scutece cu urina in 24 de ore ;

-creste in greutate zilnic sau la un interval de cateva zile. ( in prima luna bebelusul ar trebui sa creasca 500 grame, in lunile 2-3-4 trebuie sa creasca cam 750 grame pe luna, apoi cate 500 grame lunar- si aceste greutati sunt orientative, unii copii pot sa creasca mai mult sau mai putin cu cateva grame. Urmarirea periodica de catre medicul pediatru va reflecta daca bebelusul creste si se dezvolta normal).

2 thoughts on “CAT MANANCA UN BEBELUS ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *