Principii de ingrijire la domiciliu la copilul cu cancer.

Ingrijirea la domiciliu a unui copil bolnav revine parintilor si trebuie sa fie ca o continuare a ingrijirii din spital. Are ca scop controlul durerii si a altor simptome fizice, imbunatatirea calitatii vietii fara a-i grabi moartea, dar a-l pregati pentru aceasta, de a acorda suport spiritual si social. Este foarte importanta comunicarea cu echipa medicala care va fi pusa la curent cu recaderile bolii, de fiecare data. Noua ca parinti ne revine cea mai mare parte a ingrijirii, de aceea trebuie sa fim pregatiti pentru aceasta etapa. Pe toata perioada de boala a copilului, este bine, ca noi parintii sa urmam  niste sedinte de consiliere care sa ne invete cum sa ne adaptam acestei noi situatii si cum sa fim cat mai eficienti.

In primul rand trebuie sa fim constienti ca puiutul nostru sufera de o boala grava, greu de tratat. In cea mai mare parte, tratamentele moderne pot trata cu succes asemenea afectiuni, insa exista si esecuri pentru care e bine sa fim pregatiti. Indiferent de care parte suntem, ingrijirea unui copil cu cancer necesita o atentie speciala.

Copilul prin natura lui are nevoie de socializare, de joc pentru a se dezvolta, de a comunica, starea de sanatate fiind un factor important. Persoanele in care el cauta sprijin si suport psihic suntem noi, parintii. In noi are incredere si speranta de aceea in acest caz trebuie luati in considerare toti factorii: durere,  incapacitatea de a socializa, scaderea respectului de sine a copilului, aparitia recidivelor.  Astfel ca  ingrijirea unui copil cu cancer se bazeaza pe urmatoarele principii:

1. Acceptarea bolii si pastrarea legaturii cu echipa medicala care asigura tratamentul si supravegherea evolutiei bolii;

2. Pastrarea in cea mai mare parte a unui comportament normal, cu care copilul este obisnuit;

3. Recunoasterea  simptomelor bolii si a aparitiei recidivelor;

4. Incurajarea copilului in a urma tratamentele prescrise;

5. Revizuirea alimentatiei in asa fel incat sa nu afecteze starea de sanatate si emotionala a copilului;

6. Formarea unui grup de suport care sa-l ajute in depasirea problemelor ( casa- scoala- prieteni- psiholog);

7. Intocmirea unui plan de ingrijire adecvat nevoilor si dezvoltarii copilului in colaborare cu un specialist;

Fiecare dintre noi isi doreste sa ofere copilului o ingrijire cat mai eficienta de aceea, noi venim in intampinarea dumneavoastra si va oferim consiliere psihologica in astfel de situatii, cursuri speciale de ingrijire,  precum si intocmirea personalizata a unui plan de ingrijire la domiciliu care sa imbunatateasca starea de disconfort creata de boala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *