DESPRE FEBRA

      Febra – este o reactie a organismului care lupta prin anticorpii sai specifici la eliminarea sau tinerea sub control a unui virus sau bacterie care a patruns in interior si care determina dereglari in functionarea normala a organismului. Asa apar infectiile si bolile. Uneori, febra poate fi prezenta si in lipsa infectiei, atunci cand apare ca urmare a unor anomalii sau probleme de organ. ( De ex: Infarct de miocard, tumori, leucemii, etc.).

Se poate vorbi despre febra cand temperatura corpului depaseste 37°C, prin masurare axilara sau la copiii pana in 3 ani, depaseste valoarea de 37.5°C, masurare intrarectala.

Starea febrila se insoteste de obicei, de o senzatie de frig, asa numitul frison, sau uneori de o senzatie de molesala, somnolenta, lipsa apetitului, sete intensa. La adulti, febra moderata poate sa nu fie perceputa, in schimb la batrani, febra ridicata, poate produce tulburari de comportament, iar la copii, delir si convulsii.

Clasificarea febrei dupa valoarea temperaturii: – Subfebrilă: 37-38°C (intalnita de obicei in infectii de organ, apendicite, colecistite, colici biliare,etc);  – Febrilă moderată: 38-39°C ( intalnita de obicei in infectiile bacteriene – uneori o pneumonie poate debuta direct cu o temperatura de 38-39°C, infectii urinare,etc. );- Ridicată 39-41°C si – Hiperpirexie: 41-42°C ( intalnite de cele mai multe ori in infectiile virale sau in cazul complicatiilor infectioase).

Atentie! Este nevoie intotdeauna de consultatie cand febra izolata ( fara alte simptome) dureaza mai mult de trei zile sau daca bolnavul este sugar sau copil cu antecedente de convulsii febrile sau daca sunteti insarcinata.

Tratamentul febrei: –  cu antipiretice, de tipul Nurofen, Paracetamol. La copii se administreaza la un interval de 3 – 4 ore, incercand sa pastrati temperatura in limite normale, antitermicele administrandu-se inca 48 de ore de la disparitia febrei.

– prin impachetari cu apa la temperatura camerei. Nu se impacheteaza copiii cu alcool sanitar sau otet, doarece exista riscul ca acestea sa se absoarba prin pielea copilului. Compresele se schimba la intervale de 5 minute.

– deoarece febra este insotita de transpiratii, poate duce la deshidratare, de aceea este foarte importanta cresterea aportului lichidian. Supa de pui, ceaiurile de plante, sucurile naturale de fructe si legume, precum apa plata sau sarurile de rehidratare ( la copiii mici si sugari ) sunt benefice in combaterea febrei. Purtarea lenjeriei de bumbac si a cat mai putine haine, permit caldurii corpului sa iasa in afara si sa racoreasca organismul. Ideea ca: ” trebuie sa ma infofolesc cat mai mult ca sa transpir” este eronata, deoarece in acest caz, organismul pastreaza caldura corpului, transpira si astfel se ajunge la deshidratare.

– repaus la pat si evitarea efortului fizic.

– tratarea cauzei care a declansat sindromul febril.

Daca febra dureaza peste trei saptamani, trebuie efectuate investigatii suplimentare care sa determine aparitia acestui tip de febra.

Daca puiutul dumneavoastra prezinta febra pe care nu o puteti controla, prezentati-va de urgenta la medic!

DSCN0076

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *