Violenta in familie asupra copiilor.

Tot mai des vedem la televizor, cazuri si stiri cu copii abuzati sexual, agresati fizic si psihic de catre parintii lor, abandonati de parinti si lasati in grija unor persoane dubioase sau bolnave psihic. Sincer, nu pot si nu voi putea accepta indiferent de motivele invocate, o asemenea atitudine. Desi nu sunt copiii mei, ma marcheaza, ma doare si ma sfasie in interior sa vad cum persoane lipsite de aparare, pure, nevinovate, sunt tratate ca niste animale. Ma uit la pisicile si la cainii din curtea mea si imi vine sa plang cand vad cu cata dragoste isi ocrotesc puii. Ele sunt animale, nu au constiinta! In schimb au suflet. Lucru care lipseste cu desavarsire unor oameni, pentru ca nu poti sa spui ca ai suflet daca lovesti cu atata ura un copil care are de 10 ori mai putin greutatea ta. Cu ce a gresit el sa merite atata suferinta? Cum se va educa acest copil daca il faci sa tremure in fata ta? Ce va deveni el mai tarziu? Ce astepti sa primesti in viitor de la acest copil pe care l-ai torturat fizic si psihic? Cu ajutorul psihologului nostru, am reusit sa ne lamurim ce se intampla si cum sunt afectati pe termen lung acesti copii.

1. La nou-nascut si sugar, o lovitura, o zdruncinatura, o aruncatura pot fi fatale. Corpul copilului este atat de fragil incat o lovitura poate sa-i produca hemoragii puternice interne care duc la deces. Agitatie, lipsa apetitului, stagnarea in greutate, scaderea imunitatii, insomnii, accese de plans prelungite, convulsii  care pot declansa boli neurologice sau psihice daca ramane in acest mediu.

2. Copii intre 1 si 5 ani. Deja incep sa inteleaga ceea ce se intampla in jurul lor si inteleg sentimentul de frica si rusine. De aceea sunt retrasi, speriati, au cosmaruri noscturne,insomnii,  reactii de plans necontrolat, enurezis nocturn, prezinta anxietate de separare excesiva, lipsa de concentrare, retard.

3. Copii intre 6 si 13 ani. Daca pana acum intelegeau ceea ce se intampla in jurul lor, acum cred ca ei sunt vinovati de ceea ce se intampla, ca ei sunt cauzele tuturor problemelor si incearca prin atitudinea lor sa schimbe ceva in acest sens, sa schimbe atitudinea parintilor, sa le faca pe plac in speranta ca nu vor mai fi batuti, sa-si multumeasaca parintii in orice fel si cu orice sacrificiu. Le e teama sa stea singuri, nu se pot integra in colectivitate, deoarece apare neincrederea si lipsa respectului de sine, apare frica iminenta de a fi omorat in bataie. Sunt de cele mai multe ori subponderali sau obezi din cauza tulburarilor alimentare. Apar primele simptome caracteristice atacurilor de panica.

4. Copii peste 13 ani. Persista starea de vinovatie, apare starea de revolta, copiaza atitudinile din familie, devine agresiv, violent, antisocial, se razbuna de obicei pe copiii din familii normale, sanatoase. Se simte obosit, neinteles, neiubit si cauta refugiul in consumul de droguri, alcool sau se gandeste la suicid. Dezvolta depresii grave care vor declansa boli psihice.

Auzim de multe ori la parinti, ca ” Bataia e rupta din rai” , dar intotdeauna un acces de furie, o palma, o injuratura, sunt urmate de altele. Este foarte important sa invatam sa ne controlam furia si sa intelegem ca educatia copiilor nu se face cu palma, ci cu dragoste materna, caci copiii nu sunt animale de povara pe care sa le educi cu bota. Daca nu ai reusit ca parinte care isi iubeste copilul sa-l educi cu iubire, cu rabdare, cu suflet, atunci nu meriti sa fii parinte, iar statul nu ar trebui sa iti mai ofere vreodata ocazia de a fi parinte. Plus ca degeaba i-ai dat o palma pentru o anumita chestie, daca el, copilul nu a inteles unde a gresit si  cu ce a gresit. Tot esuare in educatie se numeste. Meseria de parinte e cea mai grea din lume, e cea mai solicitanta, esti in alerta 24 de ore din 24, esti stresat si obosit, uneori simti ca-ti fuge pamantul de sub picioare si nu mai poti sa ai controlul lucrurilor. Poate simti nevoia sa te descarci pe copilul din fata ta. Si de cele mai multe ori o faci, ca apoi sa realizezi ca ai gresit, dar RAUL este deja facut, iar aceasta actiune atrage dupa sine altele. Gandeste-te intotdeauna daca merita sa faci asa ceva si mai bine cere ajutorul celor din jur sau specialistilor.

[polldaddy poll=8835705]large_image_13709

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *