Diversificarea – o problemă?

A venit vremea să începi diversificarea  puiului tău. Te-ai informat la medicul pediatru, la cunostințe, din cărți, articole și site-uri specifice, ai urmat și un curs, ai făcut tot ce se putea, ai transpirat lângă cratiță, lângă blender și ai încercat tot ce s-a putut să îl faci să mănânce, dar copilul nici nu vrea să vadă mâncarea. Simți că îți pierzi rabdarea și mintea. Dar, stai! Nu dispera! Întotdeauna există o soluție. Hai să o găsim impreună! Dar  înainte de toate, trebuie să înțelegem următorul lucru și să îl acceptăm. Copilul nostru nu știe să citească, nu are habar de ce scrie cartea, revista, articolul sau ce spune medicul pediatru. El nu e programat să se comporte așa cum spun sau scriu unii, el are doar nevoi. Atât. Sigur, ca ceea ce spune medicul sau scrie cartea e important, dar să nu uităm nici o secundă că puiul nostru oricum face numai ce vrea, ce simte si doar când simte că e pregătit. Ar fi prea frumos ca toți copiii să reacționeze la fel, dar atunci ar fi prea monoton.

  • Copilul tău are 6 luni și nu vrea să încerce diversificarea.  Bebe suge la sân, are deja 6 luni, duce jucăriile și mânuțele la guriță, își ține bine capul, medicul a dat verde pentru începerea diversificării. Ai început cu legume, conform indicațiilor, dar bebe refuză să mănânce. Întoarce capul, își face greață, plânge, e agitat. Înseamnă că bebe nu e pregătit de a încerca ceva nou. În cele mai multe cazuri, copilul care suge la sân, acceptă mai greu diversificarea, din punct de vedere psihic e mai greu să se rupă de sânul mamei. Deoarece, el percepe, privarea de sân  ca o pedeapsă, nu forța sub nici o formă introducerea alimentației solide. Încearcă în fiecare zi, apoi imediat continuă alăptarea. Dacă refuză cu vehemență legumele, poți încerca diversificarea cu fructe, deoarece acestea fiind dulci, se păstrează continuitatea gustului dulce din laptele de mamă. Continui cu supele și apoi revii la legume. Apoi cărnița și introduci restul alimentelor conform tabelelor de diversificare. Dacă a trecut o săptămână de când ai început diversificarea dar bebe refuză orice aliment, e clar că încă nu e pregătit de diversificare și nu trebuie să mai forțezi. Fă pauză o săptămână, apoi reia procesul. Și tot așa până când bebe dorește să înceapă diversificarea. E important să nu îl forțezi să mănânce, deoarece așa se naște repulsia față de alimentație și de aici se formează baza comportamentului alimentar de mai târziu.
  • Ai început diversificarea, copilul a mâncat foarte bine o vreme, dar acum nu mai vrea nimic și refuză cu vehemență orice aliment. Înainte de orice, trebuie să te convingi ca bebe e sănatos și nu are o problemă de sănătate. Dacă e vesel, crește in greutate, dar refuză mâncarea, e bine să îl lași în pauză o vreme. Păstrează programul de alimentație, încearcă, dar nu forța. Completează cu lapte de la sân sau lapte praf, formulă adecvată vârstei. Nu te limita doar la lapte de vacă, chiar dacă e din sursă sigură. Conține proteine și calciu, dar nu conține fier și alte minerale necesare dezvoltării armonioase a copilului. Probabil, bebe tocmai a descoperit jocul și asta e mai interesant decât mâncarea. Încearcă să te joci în timp ce îi oferi mâncarea. Nu fugi prin toată casa după copil să îi dai o lingură de mâncare, mai bine pune o farfurie cu mâncare între jucării.   E important să nu schimbi nimic în programul de masă. Pune-l cu voi la masă și încurajează-l să mănânce singur, să prindă alimentele cu degetele sau poți chiar tu să-i oferi mâncarea din mâna ta. E important să îl lași să exploreze conform nevoilor sale și nu îl forța cu nimic.

Cu rabdare, până la urmă, vei reuși. Perseverând vei vedea progrese. Doar că e important să îți amintești că bebe nu vine informat și nici nu știe ce așteptări ai tu și alții, de la el. Și că e necesar să îi înțelegi nevoile. Atunci totul va fi bine !getty_rm_photo_of_baby_eating_from_spoon

0 thoughts on “Diversificarea – o problemă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *