Rubeola

Cea mai ușoara boală a copilăriei, apare frecvent la copii și adolescenți. Este provocată de un virus cu ARN din familia Togaviridae, din genul Rubivirus. E o boala strict umană, deci se transmite doar de la om la om, pe cale respiratorie, prin picăturile Flugge (picături de secreție nazo- faringiană, expulzate in aer, prin tuse, strănut, conversație, și care în contact cu aerul își reduc considerabil dimensiunea). Odată cu pătrunderea virusului în organism apare și contagiozitatea bolii. Perioada de incubație este de 14-21 de zile, apoi apar primele simptome. Acestea pot debuta, cu subfebrilitate ( febra usoara, 37,5-38 grade C), fenomene nazo- catarale ( lăcrimează ochii și curge nasul), apare ușoară angină. Semnul caracteristic pentru rubeolă, care de fapt pune diagnosticul, este tumefierea ganglionilor limfatici, palpabili in zona occipitală, retro-auriculară, laterocervicală, deoarece odată pătruns în organism, virusul se fixează la nivelul ganglionilor limfatici, unde se multiplică și se diseminează în sânge. Astfel, poate ajunge la nivelul ficatului, a articulațiilor, splinei, tegumentului, uneori și la nivelul plămânului. Afectarea ganglionară apare cu 4-10 zile înaintea erupției și persistă pânaă la 4-6 săptămâni. Odată cu apariția primelor semne, apare și erupția specifică. Discretă, de culoare roz, ( mici pete roz, ușor înălțate) debutează pe față, apoi pe torace și membre. Dispare la presiunea digitală , este de scurtă durată și dispare repede exact în aceeași ordine în care s-a instalat, din a treia zi.

Complicații :  apar mai frecvent la adulți și tineri, rar la copii și pot include: artrita rubeolică, encefalită, purpură trombocitopenică sau chiar o hepatită.

Tratamentul: nu există tratament specific. Se tratează ca orice viroză cu antitermice, la nevoie ( gen: Nurofen, Panadol), creșterea aportului de lichide, repaus de efort fizic, fructe și sucuri de fructe. Nu este necesară nici un fel de dietă. Pentru evitarea complicațiilor s-a introdus în schema de vaccinare obligatorie și ROR ( vaccin triplu rubeolă, rujeolă, oreion).

Contactul cu femeile însărcinate. Datorită perioadei de incubație lungi și a contagiozității ridicate din această perioadă, avem un risc destul de mare de a intra în contact cu o femeie însărcinată ( în autobuz, la mall, în metrou, pe stradă, la serviciu, etc). În 90% din cazuri, infectarea survine în primele două luni de sarcină, când femeia nici nu știe că e însărcinată. În funcție de luna de sarcină în care mama a contractat boala, se apreciază și felul malformațiilor ce apar la făt. Astfel: în prima lună produsul de concepție prezintă multiple malformații cardio- vasculare sau oculare ( 60-90%), în luna a doua, afecteaza prevalent nervul acustico- vestibular ( procentul malformațiilor scade la 50-60%), în luna a treia apar:  microcefalia, paralizii spastice sau întârzieri mintale. Din luna a patra, rata malformațiilor scade evident. Infecția mamei poate duce la oprirea sarcinii din evoluție ( nu e obligatoriu) în primele luni de sarcină sau chiar la avort spontan.

De reținut!  Vaccinarea nu exclude apariția bolii. Se poate face o formă ușoară a bolii, însă odată ce ai făcut boala, se creează imunitate pe viață și nu o mai faci a doua oară.

fitz_fig25-16b.tif

fitz_fig25-16b.tif

0 thoughts on “Rubeola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *