Oreionul sau Infecția Urliană.

      Este o boală infecțioasă produsă de virusul urlian și are manifestări multiple. Se transmite de la omul bolnav la cel sanatos prin aer, ( picăturile Flugge ) sau prin obiectele contaminate direct. Nou-născutul și sugarul până la 6 luni sunt protejați de a face boala datorită transferului de anticorpi materni.  Odată intrat în organism, virusul se fixează la nivelul glandelor salivare unde se multiplică și migrează, către pancreas, testicul, ovar, SNC, miocard.

           Incubația-  este de 14-21 zile, pacientul fiind contagios din primele zile de incubație.

           Debutul     – este brusc, cu febra ( 38 -39 grade), cefalee, mialgii, tumefierea glandelor parotide cu senzație dureroasă. Tumefierea apare inițial doar într-o parte, ca după 2-3 zile să apară și în cealaltă parte. ( aspect de balanță), ceea ce dă bolnavului un aspect de„ pară”. Paralel sau succesiv sunt afectate și celelalte glande, care prezintă tumefiere cu caractere similare. De reținut faptul că fiecare nouă localizare este caracterizată prin reapariția febrei, la care se adaugă manifestările clinice.

           Orhita urliană     survine după pubertate, la persoanele care nu respectă repausul absolut în timpul bolii și se manifestă unilateral la nivelul testiculelor . În cazuri rare poate apare bilateral.În afara testiculului este afectat și scrotul care este tumefiat și roșu iar în 85% din cazuri este prins și epididimul. Apare la 4-5 zile de la debutul infecției urliene, bolnavul prezentând dureri vii în testicul, stare generală alterată, cu febră, grețuri, vărsături alimentare, cefalee. În cazurile grave poate să survină azoospermia ( spermă care nu conține spermatozoizi) cu apariția atrofiei testiculare și sterilitate în 1-2 % din cazuri.

1502276

          Ooforita apare rar și se manifestă prin dureri în hipogastru.

          Pancreatita urliană  se manifestă prin febră, grețuri, vărsături alimentare, câteva scaune diareice, dureri puternice în abdomen ( dureri „ în bară”) .

          Complicații :  Evoluția este favorabilă în majoritatea cazurilor, însă poate apare surditatea ( în cazul afectării SNC )sau diabetul zaharat ( în cazul afectării pancreatice).

           Tratamentul :  izolarea la domiciliu, regim hipoglucidic, hipolipidic, pe o perioadă de 14-21 de zile ( fară dulciuri și fără grăsimi ). Tratamentul medicamentos se administrează la indicația medicului în funcție de gradul de afectare a organelor cuprinse.

  Vaccinarea ROR nu exclude apariția bolii, însă pot apare forme ușoare fără complicații definitive! 

 download

0 thoughts on “Oreionul sau Infecția Urliană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *