Icterul nou născutului.

      Icterul– colorarea în galben a pielii, a sclerelor și a mucoaselor.Acesta apare datorită acumulării bilirubinei în sânge.

La nou-născut apare datorită imaturității ficatului, mai ales la prematuri, precum și datorită unui nivel scăzut de albumină la copii. Se instalează frecvent din a doua zi de viață și dispare spontan în a zecea zi. La prematur, perioada icterică se poate prelungi pâna în a 21-a  zi. Predomină la prematuri, unde procentul copiilor care fac icter este mai ridicat (90%), comparativ cu cei nascuti al termen (50%). Aceasta e varianta fericită a icterului numit icter fiziologic, prezent  în  aproape toate cazurile. Aici avem și varianta: icterul provocat de laptele matern ( icterul de lapte). Acesta apare din cauza prezentei in laptele matern a unei substanțe, care blochează conjugarea bilirubinei. În acest caz, icterul apare între a cincea și a șasea zi de viață și diminuează când mama încetează alăptarea sau laptele matern este încălzit la 60 de grade. Acest tip de icter NU împiedică alăptarea.

Icterul nou-născutului poate avea și o componentă patologică. Cauzele patologice cele mai frecvente sunt: incompatibilitate Rh, ABO ( grup sanguin) , infecții , septicemii, fetopatie diabetică, hipotiroidie, unele boli genetice sau de metabolism.

Tratamentul icterului fiziologic constă în ALAPTAREA precoce a nou-născutului, deoarece colostrul conține o cantitate mare de lactoză cu rol laxativ, ajutând la eliminarea bilirubinei prin scaun. În unele cazuri se recomandă fototerapia.

Tratamentul icterului patologic este individualizat în funcție de valorile bilirubinei, starea  generală a copilului, tipul de patologie existentă, afectarea hematologică ( administrarea de antibiotice, hepatoprotectoare, dietă corespunzătoare patologiei existente, transfuzia de sânge).

Complicațiile țin doar de cauza patologică.

Pentru mai multe informații :  https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001559.htm

http://www.nhs.uk/conditions/jaundice-newborn/pages/introduction.aspx

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-jaundice/basics/definition/con-20019637

http://emedicine.medscape.com/article/974786-overviewfotografie0014

0 thoughts on “Icterul nou născutului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *