Tulburările de somn la copil.

         Somnul este o stare fiziologică, temporară. Survine de obicei la aceeși oră și are două faze: somnul lent și somnul paradoxal ( unde se crede că au loc majoritatea viselor). Acestea se succed în timpul nopții de câte 5-8 ori. Nevoia de somn există la fiecare individ în parte. Orice perturbație duratei sau calității somnului este inclusă în tulburarea de somn. La copii, tulburările de somn, trebuiesc tratate cu atenție deoarece , pot influența grav, dezvoltarea psihică și fizică a copilului .

Hipersomnia la copil (sau cand copilul doarme mult) poate avea cauze psihologice, ( anxietate, depresie) sau patologice ( infecții, traumatism cranian, narcolepsia). În majoritatea cazurilor, tulburările încep în adolescență, deși unele forme de hipersomnie au fost diagnosticate și la o vârstă fragedă.

 Insomnie a copilului (sau când copilul nu vrea să doarmă deloc) . Specialiștii împart această tulburare în două categorii în funcție de cauză, astfel:

      1.Insomnii extrinsece -provocate de factori de mediu  și pot surveni în ocazii foare diverse: -când obisnuința de a adormi sugarul ( legănare, biberon, împărțirea patului cu unul din părinți) au fost prea mult timp prelungite iar copilul nu a învătat să doarmă singur. Aceasta este cea mai obișnuită formă și se manifestă la peste 20% dintre copii.

– în cazul unei prize alimentare excesive la masa de seară, copilul se trezește de mai multe ori peste noapte și nu mai poate adormi la loc ( uneori, fără biberon). Această manifestare se întâlnește în proporție de 5% la copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani.

– atunci când părinții nu reușesc să stabilească niște limite copilului, poate surveni, către vârsta de doi- trei ani, o opoziție din partea copilului de a merge la culcare, acesta căutînd diverse motive să amâne cât mai mult posibil somnul.

2. Insomniile intrinsece de regulă reprezentate de insomnia idiopatică, ( prezentă în cazuri rare) care se poate manifesta încă de la naștere.

Parasomnia copilului este caracterizată de comportamentul anormal în timpul somnului și sunt clasificate în funcție de momentul apariției în ciclul somnului.( ex. coșmarul si somnambulismul).

Tratamentul constă de cele mai multe ori , în respectarea unui plan de igienă a somnului, sedințe de psihoterapie acolo unde este nevoie și consult de specialitate. Nu se administrează nici un fel de medicație fără recomandarea medicului.

 

0 thoughts on “Tulburările de somn la copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *